@motspregons
Documental que parla de llengua, de compromís i de 80 anys cabdals de la història de Catalunya. I ho fa través de la vida d'un personatge irrepetible: Pompeu Fabra, el pare del català modern.
“Ariadna” és un documental interactiu i al mateix temps una eina pedagògica que explora les relacions entre societat i literatura. A través d’un recorregut pels principals autors de la literatura catalana del segle XX, el documental ofereix una visió global i integradora d’una part de la producció literària del segle XX a Catalunya, però també del paper dels autors en la formació d'un pensament crític, la millora de les llibertats i l'accés al coneixement. (Direcció: Gemma Rodríguez i Laura Piaggio).
L'any 1882, Jacint Verdaguer decideix pujar el cim més alt dels Pirineus, la Maleïda, per escriure la seva propera gran obra, Canigó. La pel·lícula recrea amb absoluta fidelitat la travessa pirinenca del poeta, tot descobrint la vessant més aventurera i muntanyenca del personatge català.
La pel·lícula s'acosta a la figura de Verdaguer. Es tracta d'un film que vol trobar l'home darrere del mite a través dels principals fets de la seva vida. Una nova aproximació a la figura del polifacètic Jacint Verdaguer: des de la seva joventut, en què recitava els primers poemes entre els companys de l'esbart de Vic a la font del Desmai, fins als últims dies, envoltat de familiars i religiosos que volien apropiar-se el seu llegat simbòlic. "L'enigma Verdaguer" situa el poeta al centre de l'acció, en fa un retrat humà, en mostra les seves contradiccions interiors, els errors i les petites misèries, però també posa en valor la seva força de voluntat, la solidesa de la seva fe i la seva bondat innata.
"Jo, Ramon Llull" és una docuficció que combina l'apassionant vida de Ramon Llull -amb un tractament de "TV movie"- i el món medieval que li va tocar viure -amb un tractament documental-. Jordi Bosch interpreta un Llull ancià que fa un repàs de la seva vida entre cristians i musulmans per demostrar al Papa les seves raons. Paral·lelament, el periodista Toni Tortajada ens porta pels escenaris reals de l'època de Llull i entrevista els principals experts en el que és considerat el primer català universal i pare de la literatura catalana. D'aquesta manera coneixem la vida i el pensament de Llull i també descobrim la Mediterrània medieval on va viure.
Caterina Albert i Paradís, coneguda pel pseudònim Víctor Català, fou l'escriptora catalana autora de la novel·la Solitud, una de les obres literàries més importants del modernisme. Una actriu que ha rebut l'encàrrec d'interpretar el personatge de Víctor Català ens guiarà en la biografia i el pensament de l'escriptora, amb l'ajuda de persones coneixedores de la seva obra.