Amb aquesta activitat treballem la següent competència curricular:
- Competència 8: Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents.
Les TED Talks són uns discursos orals en els quals es presenten diverses idees ben articulades en un màxim de 18 minuts. Es basen en el principi que una idea pot agafar força i interpel·lar l'oient en poc temps, fins i tot en 5 minuts, si es desenvolupa correctament i se sap connectar amb les emocions de l'oient.
A la dreta trobem com a exemple d'això un vídeo de menys de 5 minuts de Joe Smith sobre com fer servir el paper de vàter.
1a sessió:
Presentació de l’activitat i dels documents:
Manual de l’orador (veure part inferior de la pàgina).
Presentar enunciat específic de l’activitat (si és que aquesta té alguna especificitat pels continguts de la matèria que es volen treballar).
Treball individual: cada alumne haurà d’omplir la seva fitxa i elaborar el seu discurs.
2a sessió:
Treball en parelles: es mostren les seves fitxes i s’ajuden a acabar de confegir bé els seus discursos. Debaten entre ells sobre la idoneïtat de les idees escollides.
Treball en parelles: els alumnes assagen un davant de l’altre i es cronometren el temps. L’alumne que escolta, fa comentaris sobre l’execució del discurs (aspectes d’elocució i de gestualitat) per ajudar el seu company.
3a sessió (i següents):
Exposicions orals (gravades) de les diferents TED TALKS.
Coavaluació de les exposicions per part d’un tribunal de tres companys escollit aleatòriament, mitjançant unes rúbriques.
El límit de temps (5 minuts) és, en part, el que fa que les xerrades funcionin. Una xerrada curta no és una xerrada menys important. Amb només 5 minuts pots fer que la teva idea resulti inoblidable.
Has d'escollir una idea per al teu discurs i redactar-la. Pensa en quin efecte pot tenir la teva idea en una sala plena de persones d'allò més diverses. Planteja't tres preguntes: és nova la meva idea? A qui li pot interessar? És objectiva i realista?
OBJECTIU COMUNICATIU
Sigui quina sigui l'estructura per la qual et decideixis, recorda que:
L'objectiu principal de la teva xerrada és comunicar una idea de forma eficaç, no explicar una història per evocar emocions. Aquestes són eines, no un fi en si mateixes.
L'estructura del teu discurs ha de ser invisible al públic. És a dir, no expliquis com abordaràs el tema. Simplement, parla d'ell.
CONTINGUTS DEL DISCURS
Comença despertant l'interès del públic, usant un exemple amb el qual se sentin identificats o una idea intrigant.
Explica la idea amb claredat i convicció.
Descriu les proves en què es basa la idea.
Explica com la teva idea podria afectar el teu públic si decidissin acceptar-la.
ESTRUCTURA
INTRODUCCIÓ: Una introducció potent és fonamental.
Atrau l'atenció del públic amb alguna cosa que els interessi.
Si es tracta d'un tema conegut, comença amb una exposició clara de què és la idea.
Si es tracta d'un tema desconegut, comença evocant alguna cosa sobre el que pensin sovint i relaciona aquest concepte amb la teva idea.
Si la idea és divertida, però es tracta d'una cosa sobre el que el públic mai reflexionaria, obre el teu discurs amb una dada sorprenent o declarant la rellevància de la idea (però no amb dades estadístiques).
Si és un tema delicat, busca una forma senzilla i franca de començar, no obliguis el públic a emocionar-se.
Treu la teva idea el més ràpid possible.
No parlis massa de tu.
No comencis amb una enumeració de dades estadístiques.
COS (ARGUMNENTS):
Fes una llista de totes les dades objectives que desitgis aportar: pensa en els punts que el teu públic ja coneix i de quines coses vols convèncer-los.
Ordena els punts de la llista basant-te en el fet que ha de saber una persona per comprendre-ho millor, per ordre de més a menys interessant. Ara descarta tot el que puguis sense que l'argument perdi integritat. Segurament hauràs de deixar fora alguns punts que consideres importants.
Planteja aquesta llista a algú extern, perquè t'ajudi a escollir els elements dels quals parlaràs.
Dedica més temps a la informació nova: si has de recordar al teu públic informació antiga o coneguda, sigues breu.
Utilitza dades empíriques i limita les dades anecdòtiques.
No facis servir massa argot ni barbarismes. Explica la terminologia nova.
Esmenta (de forma respectuosa) qualsevol controvèrsia que suscitin les teves teories, incloent-hi arguments contraris legítims, motius pels quals et puguis equivocar o els dubtes que la teva idea pugui suscitar en el públic .
No deixis que les cites restin fluïdesa a la teva explicació: reserva-les per a després d'haver deixat clara la teva idea, o col·loca-les en la lletra petita de les teves diapositives.
CONCLUSIÓ:
Cerca un punt clau en la teva conclusió que transmeti positivitat pel que fa a tu i a les possibilitats d'èxit de la teva idea. No facis servir la conclusió per resumir sense més el que acabes de dir, explica-li al teu públic quina influència podria tenir la teva idea en les seves vides si decidissin posar-la en pràctica.
Evita acabar com si es tractés d'una presentació de vendes (sol·licitant fons, mostrant la portada d'un llibre o logotips d'alguna empresa).
Si s'escau, fes una crida a l'acció.
Guió: un cop tinguis clar l'esquema, comença a escriure el guió. Sigues concís, però escriu de manera que soni natural. Utilitza el present i verbs contundents i interessants.
L'ús de diapositives és opcional. Poden ser útils per al públic, però no són imprescindibles. Pregunta't el següent: les diapositives ajudaran el públic a aclarir la informació o el distrauran? Aquesta és la norma més important per a les diapositives: que siguin senzilles.
Cada diapositiva tractarà una única cosa.
Inclou-hi el mínim text possible: si el públic està llegint, no estarà escoltant.
Imatges i fotos: Per ajudar el públic a recordar una persona, lloc o cosa que mencions, podries fer servir imatges o fotos. La gent entendrà que les diapositives representen el que estàs dient i no caldrà que descriguis verbalment les imatges de la pantalla.
Empra només imatges que et pertanyin o que tinguis permís per utilitzar. Si fas servir una imatge que no és teva, cita la font d'aquesta al peu de la diapositiva.
Gràfics i infografies: Els gràfics han d'estar clarament representats encara que el contingut sigui complicat. Cada gràfic ha d'explicar un únic punt.
Temps: cronometra el teu discurs. Practica amb el rellotge davant. Fes-ho fins que cada vegada compleixis el temps exacte.
Postura corporal: practica estar dret, sense moure't d'un punt fix de l'escenari. Demana a algú que t'observi i et comenti els aspectes de gestualitat que hauries de fer o evitar.
Temps a l'escenari: familiaritza't amb les condicions reals sobre l'escenari.
Controla la respiració i els nervis i fes el teu discurs. Com més preparat vagis més tranquil estaràs a l'hora d'executar-lo.
Les gestualitat, el to, el llenguatge no verbal: