Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985) fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra, de la prosa catalana de les fórmules noucentistes.
La producció literària d'Espriu és extensa, però cal destacar els poemaris Cementiri de Sinera, El caminant i el mur i La pell de brau, probablement la seva obra més coneguda. Al llarg de la seva obra poètica, Espriu desenvolupa un món propi, identificat amb "Sinera", que és el nom d'Arenys llegit al revés. Primera història d'Esther és la seva primera obra dramàtica, qualificada per l'autor com una "improvisació per a titelles", pel seu caràcter grotesc. Més tard va escriure Una altra Fedra, si us plau.
Les musicacions de poemes seus fetes per Raimon han contribuït molt a difondre la seva obra. Cal remarcar les Cançons de la roda del temps i el poema He mirat aquesta terra, magnífica contemplació de Catalunya mitjançant el paisatge d'Arenys de Mar. Segons el mateix Espriu, Raimon cantava els seus poemes com ningú no ho havia fet mai.
Salvador Espriu va escriure la seva obra Antígona de l’1 al 8 de març de 1939, uns dies després de l'ocupació de Barcelona per part de les tropes franquistes. Per raó del nou ordre que imposaven, que comportava la desaparició pública de la llengua catalana, l’obra no va ser publicada. Curiosament, Jean Anouilh i Bertolt Brecht, uns anys més tard, van escriure les seves versions d'Antígona per parlar del nazisme. L'any 1964, amb una petita obertura del règim, Espriu va modificar la seva Antígona inicial, afegint-hi el personatge del Lúcid Conseller, i aquesta es va representar al Teatre Romea l'any 1969.
Els motius de l’autor per escriure la seva Antígona són molt clars. La Guerra Civil havia estat per al poeta una desgraciada baralla entre germans i havia tingut unes conseqüències nefastes tant per a les persones com per a la cultura catalana. Va identificar el conflicte bèl·lic espanyol amb la guerra contra Tebes i va utilitzar el mite de Sòfocles com a metàfora de la situació política i social. El fet de parlar sobre la Guerra Civil i la Dictadura de manera simbòlica a partir d'una tragèdia grega, li permetia poder expressar la seva opinió i els seus sentiments sobre aquests fets històrics de manera subtil, per tal que el text pogués passar la censura.
A la primera Antígona, escrita el 1939, estan molt presents en l'autor els efectes de la guerra i això es tradueix en la caracterització d'Eumolp, personatge que manifesta la visió d'Espriu: "la mort d'uns pocs servirà per salvar tot un poble." L'any 1947 escriu el prefaci de l'obra, on manifesta el seu desig d'amnistia. Entre el novembre del 1963 i el febrer del 1964 la va refer, 25 anys després de la fi de la Guerra Civil, incorporant nous elements a la primera edició: el Lúcid Conseller representa el punt de vista d'Espriu després de 25 anys. És irònic i posa en dubte el resultat del sacrifici d'Antígona. És a dir, aquella esperada pau no ha arribat. Espriu en la 1ª edició, mitjançant la veu d'Eumolp, creu que la pau és possible, veu factible l' amnistia, però 25 anys després, Espriu sap que aquella amnistia no ha arribat mai i incorpora el Lúcid Conseller per matisar les seves opinions.
El personatge d'Antígona pertany a una de les sagues heroiques més famoses de l’antiguitat clàssica grega, la dels Labdàcides, o del Cicle de Tebes. El mite heroic del rei Èdip i la seva descendència ha provocat interpretacions des de temps antics fins a l'actualitat.
Aquest és el cas de la visió d’Èdip de l’autor grec Sòfocles. En el cas del relat que ens ocupa, Antígona i la seva desgraciada família van ser una de les fonts d’inspiració més importants per a la tragèdia grega, que feia servir aquestes històries i herois per provocar l’emoció, la compassió i el terror de l’ésser humà i per fer-los servir com a exemples de comportament. La primera font escrita que tenim per conèixer el mite és la tragèdia Els Set contra Tebes d’ Èsquil. Però la font més importat i decisiva són les obres de Sòfocles sobre la saga: Antígona i Èdip rei.
Dos escriptors (un francès i un alemany) van escriure la seva pròpia versió del mite d'Antígona per parlar del desastre de la Segona Guerra Mundial, recreant un Creont que personificava a Hitler. Aquestes obres són posteriors a l'obra d'Espriu, per tant és molt interessant veure com es van escriure tres versions d'Antígona al segle XX per parlar del feixisme, sense influeniciar-se entre elles.
L'Antígona francesa, escrita per Jean Anouilh, s'estrenà el 1944, en plena ocupació nazi de París, però no es pogué publicar fins al 1946, una vegada finalitzada la Segona Guerra Mundial i alliberat el territori francès. Esrpiu, en el pròleg de l'Antígona del 1963, confessa que no l'ha llegida. A més, quan es va escriure la primera edició de l'Antígona d'Espriu, Jean Anouilh no havia escrit encara la seva.
L'Antígona alemanya de Bertolt Brecht es publicà el 1947 i s'estrena a Zuric el 1948. Brecht situa l'acció al Berlín de 1945, a Finals de la Segona Guerra Mundial. Aquesta Antígona alemanya sí que va ser llegida per Espriu abans que ell publiqués la segona versió de la seva Antígona.
Antígona: simbolitza, sobretot, la República, però també pot representar Catalunya. Si Creont és una al·legoria de Franco, la seva figura autoritària i repressiva es contraposa a Antígona, que defensa la justícia, la memòria i la dignitat dels vençuts. Això s'alinea clarament amb els ideals republicans i l'oposició al franquisme. Tanmateix, Antígona també pot representar Catalunya en el sentit que encarna la lluita contra la imposició d’un poder dictatorial que nega els drets i la identitat d’un poble. Espriu, amb la seva literatura, volia preservar la cultura i la llengua catalanes en temps de censura, així que és fàcil veure Antígona com una metàfora del país oprimit. En definitiva, la figura d'Antígona en Espriu té una doble lectura: personifica tant la República derrotada com la Catalunya resistent davant la dictadura.
Creont: és l’oncle d’Antígona. Simbolitza la tirania, també simbolitza Franco en la Guerra Civil Espanyola (1936-39). Espriu el descriu despectivament físicament i psicològicament a través del Lúcid Conseller, ja que el menysprea. Sembla un retrat del dictador Franco:
“Mira-te’l bé: obès, no gens atractiu, amb aquests ulls de mirada Bixa i glaçadora, com de serp. Sí potser arribar a fingir-se que és ben intencionat, t’ho concedeixo, però ho sacrificaria tot a la seva única passió de manar. Mentre visqui, és probable que ens mantinguem quiets, perquè està disposat a esclafar sense miraments el qui se li oposi. Però gairebé és un vell, i els seus fidels i seguidors no valen res.”
Creont es comporta com una ombra sinistra i sinuosa que s’amaga esperant el moment oportú per aconseguir el poder. Desitja l’enfrontament entre els dos germans per intentar que es matin mútuament i ocupar ell el tro. Té el comportament propi d’un tirà: no perdona, sinó que castiga amb crueltat i sense dubtar, i a més humilia i oprimeix els vençuts. Creont imposa la llei civil per sobre de la llei divina. Totes les veus i els seus consellers segueixen la línia del pensament del tirà: no pensen en l'amnistia o en el perdó, sinó en castigar i dividir el poble entre vencedors i vençuts.
Ismene: és la germana petita d’ Antígona. La gran personalitat d’Antígona fa que Ismene es mantingui en un segon pla. En un principi es vol implicar amb la seva germana per fer-li costat, però en l’últim moment defalleix. El personatge d’Ismene simbolitza la indecisió, la inseguretat i l’oblit, un oblit que, segons Espriu, porta a la mort, perquè només a través dels records revivim els morts, i amb l’oblit els matem definitivament. La seva personalitat simbolitza la gent que no gosava o no podia rebel·lar-se contra Franco per por a les possibles conseqüències. Tot això fa que, després, Antígona la rebutgi i no vulgui saber res d’ella.
Eumolp: personatge nou que introdueix Espriu, inexistent en la tragèdia de Sòfocles, i que representa el pensament de l’escriptor quan escrivia l’obra i quan faltava poc per acabar la guerra. Eumolp és un esclau geperut que ocupa un dels nivells més baixos de la societat. No és respectat per ningú, excepte per Antígona. Representa la inclusió del grotesc, la rebel·lió contra l' ordre de Creont. Tot i el nivell social que representa es manifesta amb una ironia que el fa superior a la resta, veient més enllà que els altres. També el podem caracteritzar com el bufó de la cort, que contempla els esdeveniments amb una actitud distant i sense passió.
El Lúcid Conseller: És l’altre personatge, juntament amb Eumolp, que Espriu introdueix innovadorament en aquesta tragèdia grega. Apareix en la segona edició d'Antígona (1964) i representa el punt de vista d'Espriu, 25 anys després de finalitzar la guerra. Si a la primera edició es va servir d'Eumolp per manifestar el seu pensament: la mort d'uns pocs salvarà tot un poble; després amb el lúcid conseller va reflexionar i va posar en dubte el valor del sacrifici d' Antígona i ho va fer a través d'aquest personatge en l’ultima intervenció de l’obra, com una espècie de parlament on hi exposa la seva reflexió i els possibles desenllaços.
Tirèsies: és el famós cec endeví, que predeix el futur. És un personatge que no trairia mai el poder ni desobeiria la llei de Creont. En l'obra representa el paper de l'Església Espanyola, que es va posicionar al costat de Franco. Encara que avisa Creont de les conseqüències funestes que poden tenir les seves accions, no passa de l’advertiment, i no s’implica en els fets.
Activitat de lectura dramatitzada
El Judici d'Antígona, 3r acte
Lectura dramatitzada del tercer acte de l'Antígona d'Espriu realitzada pels alumnes de 4t B de l'INS Pere Ribot (curs 2018-2019).
*Vídeo ocult: visualització NOMÉS disponible des del web de motspregons