@motspregons
Més info: Enllaç a Viquipèdia: Història de la llengua catalana
Continguts d'aquesta pàgina:
Fitxa de teoria
La llengua catalana s’origina al nord-est de la península Ibèrica i sud de la Gàl·lia narbonesa a partir del llatí vulgar que hi van introduir els romans a partir del segle II aC. El substrat d’aquesta llengua són les diferents llengües preromanes que coexistien en aquest territori. Després de la caiguda de l’Imperi Romà (476), el llatí vulgar es va transformant a poc a poc fins que entre els segles VII i VIII ja podem parlar del romanç català, ja que la població pren consciència que la llengua que parla és diferent de la llengua escrita. Les llengües que més van influir durant el procés de formació del català van ser el gòtic germànic i l'àrab (adstrat).
L’any 713, els àrabs i berbers ocupen la península Ibèrica. L’any 801 s’allibera Barcelona i culmina la reconquesta de la Catalunya Vella. Del segle VIII al segle XII es configuren els comtats catalans, on el romanç català és un parlar constitutiu. Encara no té accés a l’escriptura. El superstrat del català es forma amb arabismes i germanismes.
Al segle XII s’alliberen els territoris de la Catalunya Vella. Durant aquesta etapa, anomenada del català “preliterari” es produeixen textos en català de caire jurídic, legal i religiós. El llatí segueix sent la llengua de l’administració i l’Església però augmenta l’ús del parlar vulgar. Les primeres manifestacions amb fragments en català són els Greuges de Guitard Isarn del 1080. El 1150 ja trobem el Llibre dels jutges liber uidiciorum traduït al català. Les Homilies d’Organyà ja són de començaments del s. XIII.
La literatura dels cortesans era la lírica trobadoresca en occità. Trobem alguns trobadors catalans que escriuen en una barreja entre català i occità a finals del segle XII. Amb la derrota de Muret (1213) es trenca l’expansió per Occitània i aquest vincle cultural tan estret, i apareix una literatura pròpiament en català i cada cop amb menys occitanismes.
En aquest període, els comtats catalans, ja units al Regne d’Aragó en forma de Principat, formen part de la Corona d’Aragó o catalanoaragonesa. L’expansió per les Balears, València i Múrcia, i el seu repoblament, acaben conformant els dominis idiomàtics actuals del català (Països Catalans). És una etapa d’expansió territorial i de creixement econòmic, tot i que a finals del XIV s’iniciarà una recessió. El català esdevé la llengua principal de la Corona. Adquireix maduresa formal com a llengua literària i de l’administració (català cancelleresc) i s’estén pels territoris de l’actual domini lingüístic. Això també provoca la consolidació d’una consciència d’identitat nacional.
Pel que fa a les contribucions literàries, la cultura catalana fou una de les capdavanteres d’Europa i la seva aportació és de les més notables. El primer autor, i més important, fou Llull, considerat el creador del català literari. El seguiren les cròniques de l’expansió de Jaume I, Muntaner, Desclot i Pere III i autors importants com ara Bernat Metge, Eiximenis o Vicent Ferrer.
En aquest període s’arriba a la plenitud cultural. Es parla del Segle d’Or valencià. Aquest període coincideix amb el regnat de la casa Trastàmara. A Catalunya es produeixen rebel·lions en contra del seu autoritarisme. A partir de la unió dinàstica dels reis catòlics (1479) es produeix un retrocés del prestigi social del català. Aquesta època coincideix amb contactes estrets amb l’humanisme italià. Arriba la impremta a València i Barcelona, i això modernitza el català però provoca desacords a l’hora d’anomenar la llengua: els valencians li diuen “valencià” i a la resta de territoris “català”.
El català és la llengua de les grans creacions literàries del segle: les poesies d’Ausiàs March, el Tirant lo Blanc de Martorell, el Curial e Güelfa o Joan Roís de Corella.
Aquest període coincideix amb l’inici de l’edat moderna. La derrota de les Germanies comportà l’afermament de la noblesa castellanitzada, sobretot a València. La llengua es troba supeditada a la cultura castellana i es va perdent consciència de la seva unitat lingüística. Amb Carles I hi ha respecte al plurilingüisme, però amb Felip II i Felip III augmenta la pressió castellanitzadora. El català manté l’oficialitat però perd prestigi.
La producció literària en gèneres cultes pateix una gran davallada. Es considera l’inici de la “Decadència”, to i que actualment considerem aquest terme un clixé reduccionista. Destacar Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa de Cristòfol Despuig. La literatura popular en català perviu amb força.
Les derrotes de Castella i la crisi econòmica, fan que els territoris de la Corona d’Aragó no vulguin implicar-se en els afers bèl·lics de Castella. Això no agrada als intel·lectuals castellans, que reaccionen contra els catalans (catalanofòbia). Catalunya es va revoltar amb la Guerra dels Segadors (1640-1652) però fou derrotada per Castella i França, i amb el Tractat dels Pirineus (1659) s’entregaren els comtats catalans situats al nord dels Pirineus a França. A València s’intensificà la castellanització cultural. Amb la mort de Carles II, s’origina la Guerra de Successió. Els territoris de la Corona d’Aragó van prendre part per l’arxiduc Carles d’Àustria, que representava un règim descentralitzat i parlamentari, respecte del model absolutista de Felip de Borbó. Amb el Tractat d’Utrecht (1713) i la caiguda de Barcelona l’11 de setembre del 1714, s’annexionen els regnes de la Corona d’Aragó a Espanya i s’imposa la llei castellana amb els Decrets de Nova Planta.
En literatura, el Barroc intensificà la castellanització. La literatura erudita es decanta pel castellà. Trobem mostres literàries a Catalunya amb autors com Francesc Vicent Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, Francesc Fontanella o Josep Romaguera. A València i Mallorca van tenir més importància els gèneres populars.
Els Decrets de Nova Planta consagren el desmembrament de la Corona d’Aragó i la creació del Regne d’Espanya. S’aboleixen les institucions i se suprimeix l’ús oficial del català. S’evoluciona cap a “l’estat modern”: unificació de la llengua i la cultura, centralisme i naixement de la burgesia moderna per avançar cap a un sistema capitalista. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), Napoleó annexiona Catalunya i Andorra a l’Imperi francès. Napoleó fou derrotat i tornà Ferran VII i reinstaurà el model absolutista.
En aquest període, la literatura està influïda per la Il·lustració i el preromanticisme. El castellà és la llengua “nacional” i el català viu en diglòssia. Els gèneres populars es mantenen fidels a la llengua catalana. En aquest període destaca la Societat Maonesa de cultura, de Menorca, que estava sota domini britànic i va poder difondre cultura en català. Destaca Joan Ramis i Ramis, amb la seva Lucrècia; l’obra més representativa de la Il·lustració en català.
Aquest període es caracteritza per les guerres carlines i els enfrontaments entre liberals i conservadors. A Catalunya apareix un sentiment nacionalista i d’identificació amb el país, la llengua i la cultura, que es vehicula a través d’un moviment: la Renaixença. El 1833, amb el poema Pàtria. Trobes, d’Aribau, marca l’inici de la Renaixença, que prendrà volada a la segona meitat del segle XIX. Els Jocs Florals popularitzaran la literatura en català, tot i que utilitzarà un model de català arcaïtzant. En aquest període, neixen alguns dels conflictes lingüístics i educatius que trobem encara avui dia. Cada estat tenia la seva llengua “nacional” i no es respectava la pluralitat lingüística. La llengua “nacional” era l’única llengua de l’escola. Gràcies a la Renaixença, van aparèixer les primeres entitats que promovien i ensenyaven el català. Ja a principis del segle XX, es va poder normalitzar el català amb personatges com Pompeu Fabra o Enric Prat de la Riba i institucions com l’Institut d’Estudis catalans.
Les obres més importants d’aquest període estan vinculades a la Renaixença, que vehicula inicialment l’ideal romàntic i, a les seves acaballes, el realisme i el naturalisme. En poesia destaca Jacint Verdaguer amb Canigó o L’Atlàntida; en prosa Narcís Oller amb obres com La bogeria o L’escanyapobres; i en teatre Àngel Guimerà, amb obres com Terra Baixa o Mar i cel.
"Un idioma és el dipòsit de la memòria col•lectiva dels seus parlants, el tret definidor que els fa compartir identitat i sentit de pertinença. I és alhora el reflex dels conflictes socials que han patit com a grup diferenciat, internament i de portes enfora. Ambdues dimensions estan molt presents en la història de la llengua catalana. Una llengua sense estat propi, però amb més parlants que habitants tenen alguns països de la Unió Europea. Una llengua amb una rica tradició literària, que ha sobreviscut als canvis socials, culturals i tecnològics, a les persecucions polítiques i als reptes comunicatius. Una llengua exposada a la despersonalització, que s’ha enriquit, tanmateix, pel contacte amb altres idiomes i per l’acolliment de població immigrada."
Història de la llengua catalana (nova edició), Antoni Ferrando Francés
i Miquel Nicolas Amorós; (2012) Barcelona, Editorial de la UOC.
Portada del llibre
Completa:
Llengua "mare" del català: _______________
Substrat: __________
Adstrat: ___________
Quina és la mostra escrita més antiga descoberta en català? De quan és?
A quin segle es conforma el domini lingüístic del català?
Quin és el segle dels grans valors literaris del català com ara March o Martorell?
Quins segles comprèn la "Decadència"?
Quins factors expliquen la davallada literària a l'edat moderna?
Què fou la "Renaixença"?