@motspregons
Les cròniques són la mostra historiogràfica en llengua vulgar més important de l’Europa medieval. Ens permeten seguir i comprendre el desenvolupament de la societat catalana al llarg d’aquests segles. Catalunya comença a ser considerada com una nació a les cròniques. La gran quantitat de textos que emanen de la cort, creen un model de català que anomenem català cancelleresc.
Fitxa de teoria de les cròniques
Segles XIII i XIV
Les cròniques són la mostra historiogràfica en llengua vulgar més important de l’Europa medieval. Ens permeten seguir i comprendre el desenvolupament de la societat catalana al llarg d’aquests segles. En aquest període ja trobem conformat els territoris actuals del domini lingüístic del català a la Corona d’Aragó. La Corona esdevé una potència mediterrània que s’expandirà a Sicília, Itàlia i Grècia; i exercirà la seva influència als ports més importants de la Mediterrània. En l'àmbit social i econòmic, és una època de creixement. A poc a poc les ciutats guanyen importància i els reis van acumulant més poder.
El català cancelleresc
Aquesta societat necessita conservar els esdeveniments col·lectius a través del vehicle que l’agermana: el català. La llengua parlada pel poble i per la cort esdevé un element de cohesió nacional. El català és la llengua dels reis del Casal de Barcelona i de l’administració de la Corona d’Aragó. La gran quantitat de textos que emanen de la cort, creen un model de català que anomenem català cancelleresc.
El naixement de la nació catalana
Catalunya comença a ser considerada com una nació a les cròniques. En aquesta època, es crea un aparell polític i constitucional: constitucions catalanes (1283) i les corts permanents (1359) de la Diputació del General (Generalitat). Els Consolats de Mar (disposicions de dret marítim i comercial) posen les bases de l’expansió comercial de la Corona.
Historiografia anterior a les cròniques
La Gesta comitum barcinonensis et regnum Aragoniae, escrita a finals del segle XII, tracta dels fets històrics des de l’origen de Catalunya. És la crònica oficial del període dels comtes de Barcelona. No té elements llegendaris i és més verídica. Introdueix un element característic de la historiografia: l’amor al país.
El nom oficial era Corona d'Aragó: un conglomerat d'estats governats pels reis del Casal de Barcelona (Regne d'Aragó, Principat de Catalunya, Regne de València, Regne de Mallorca, Regne de Sicília, Regne de Nàpols, Ducats d'Atenes i Neopàtria...).
La denominació Corona Catalano-aragonesa és actual i té l'objectiu de mostrar amb el nom el pes de Catalunya dins de la confederació, ja que el Principat era el territori principal de la Corona a nivell econòmic, social i militar. El català era la llengua oficial de l'administració de la Cancelleria de la Corona, i Barcelona n'era "Cap i Casal" (capital).
La historiografia internacional de l'època parla de "catalans" per referir-se a les persones de la Corona i "Catalunya"o "Aragó" indistintament per referir-se al nom de la Corona d'Aragó.
Vídeo de la sèrie "Templaris" on es veu com parlen de "catalans" o "Regne de Catalunya". No és cap error. Els altres països usaven aquestes denominacions per parlar de la Corona d'Aragó.