@motspregons
Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona (Tortosa, 1578 – Vallfogona de Riucorb, 1623) fou un poeta i eclesiàstic català. Vicent Garcia és el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca. La seva obra, que abraça tots els gèneres –poesia, teatre, prosa–, va inaugurar una escola literària que, en general, va conservar la seva vigència fins ben entrat el segle XIX. La immensa fama que va adquirir es va mantenir inalterada –superant fins i tot la prohibició de les seves obres per la Inquisició (1782)– fins al triomf de la Renaixença. Llavors, la crítica el va presentar com el culpable de la castellanització literària i de la decadència de la literatura catalana .
El poema descriu, a partir dels diversos sentits del verb “bramar”, el rugit del lleó, el brogit del mar, el fragor de la tempesta i els crits de les Fúries, per concloure amb l’acudit que pròpiament són els ases que bramen. En definitiva, el sonet no fa sinó explanar els significats del verb amb l’ordre lògic invertit, és a dir, acabant amb el sentit més comú. El que en resulta és una altra paròdia dels recursos poètics. Notem que la imatge dels versos 5-8 serà reaprofitada al poema «Ara baixes la vista envers la immunda». Enllaç del poema a NISE.cat
Exhibició retòrica i de coneixements astronòmics que desemboquen en un estirabot inesperat a l’últim vers. Aquest sonet obre totes les edicions de Vicent Garcia i alguns manuscrits antics, com una declaració de principis en favor de la literatura burlesca. Enllaç del poema a NISE.cat
L’autor satiritza l’existència de tants versificadors al seu temps a partir de la imatge de les muses cansades de plantar llorers per poder fer corones per a tots.
L’autor descriu la visió d’una dama de cabells negres, a qui anomena Flora, pentinant-se en un terrat amb una pinta d’ivori. El contrast entre el negre dels cabells i el blanc de la pinta i de la pell és comparat hiperbòlicament a una lluita aferrissada. Enllaç del poema a NISE.cat
Realitzar un vídeo per grups de 4 persones sobre un poema del Rector de Vallfogona.
No ha de ser una simple recitació: cal que hi hagi un "concepte", una idea original darrere del vídeo. Tots els integrants del grup han d'intervenir-hi. Poden haver-hi diferents escenaris, actuacions, música de fons, subtítols i imatges.
Data d'entrega: dilluns 17 d'abril.
A la dreta: exemples de vídeos conceptuals de poemes (Elogi del viure- Maragall i Elogi dels diners-Anselm Turmeda) realitzats per alumnes de 4t i 3r d'ESO respectivament.
------------------------------->>>
Realitzar un poema satíric a l'estil del Rector de Vallfogona a partir d'un dels seus poemes.
1a sessió: lectura i comprensió dels poemes del Rector de Vallfogona.
2a sessió: escriure un poema vallfogonesc.
3a sessió: lectura dels poemes satírics. Comptarà per nota del 3r trimestre.
Realitzar un mural en grups de 4 persones sobre el Rector de Vallfogona a partir d'un dels poemes treballats a classe.
1a sessió: lectura i comprensió dels poemes del Rector de Vallfogona.
2a sessió: elaboració del mural en grups.
3a sessió: temps per acabar el mural. Al final de la classe presentar els murals a classe. Comptarà per nota del 3r trimestre.