@motspregons
La gent cada cop s’interessa més per les obres teològiques. És un procés que comença amb la noblesa i la burgesia i s’estén a les diferents classes urbanes. Davant d’aquesta situació, els clergues es dediquen a vulgaritzar la teologia i fer-la apta per tal que la gent la pugui entendre. Aquesta pràctica tindrà molt d’èxit i serà divulgada també per la cort. Diversos personatges com ara Francesc Eiximenis o Sant Vicent Ferrer van escriure obres moralitzadores, apologètiques i sermons per tal d’afermar la gent en els dogmes cristians. Dins d’aquesta crisi sobresurt, Anselm Turmeda, franciscà que es convertí a l’islam, i fou un cas representatiu de la crisi espiritual de l’època. També trobem Isabel de Villena, la primera escriptora en català.
Fitxa de teoria de la literatura religiosa i moralitzant
A dalt imatge de la València del segle XV.
A la dreta, imatge de Sant Vicent Ferrer, amb els hàbits de dominic, predicant a les multituds
Segles XIV i XV
A mitjan segle XIV, un seguit de factors polítics, econòmics i socials provoquen canvis en la societat feudal de l’època i una crisi del pensament de l’edat mitjana. L’Església es ressent del canvi amb el Cisma d’Occident i la divisió papal entre Avinyó i Roma. Aquest clima afavorí l’aparició de personatges que volien incidir en la societat amb textos morals i religiosos. Els autors més destacats apareixen al tombant del segle XIV: Eiximenis, Turmeda, Vicent Ferrer, Felip de Malla, Ramon de Perellós i, ja en ple segle XV, Isabel de Villena.
Universitats i ordes mendicants
En aquests segles, la cultura passa dels monestirs a les ciutats, que es desenvolupen enormement. Això afavorí la creació d’universitats i dels ordes mendicants (predicadors) per tal de fer arribar a la gent els coneixements. La gent cada cop s’interessa més per les obres teològiques. És un procés que comença amb la noblesa i la burgesia i s’estén a les diferents classes urbanes. Davant d’aquesta situació, els clergues es dediquen a vulgaritzar la teologia i fer-la apta per tal que la gent la pugui entendre. Aquesta pràctica tindrà molt d’èxit i serà divulgada també per la cort.
Grans predicadors
Eiximenis i Vicent Ferrer, contemporanis de Bernat Metge, arriben al poble amb una retòrica senzilla i entenedora i són seguits per milers de persones. Van estar implicats en les lluites que suscità el Cisma d’Occident (1378-1417). Van escriure obres moralitzadores, apologètiques i sermons per tal d’afermar la gent en els dogmes cristians. Dins d’aquesta crisi sobresurt, Anselm Turmeda, franciscà que es convertí a l’islam, i fou un cas representatiu de la crisi espiritual de l’època.
Nasqué a Girona entre 1330-1335. Fou frare franciscà. Viatjà per les millors universitats d’Europa. Destaca la seva estada a Oxford. Tornà a València on assolí fama i fou protegit del papa Luna. Morí el 1409. La seva obra més important fou Lo Crestià.
Mural Espinar d'Eiximenis
Nasqué a València l’any 1350. Fou un frare dominicà. A finals de segle (1398) va patir una greu malaltia de la qual es va recuperar. Afirma que va tenir aparicions de sant Domènec i sant Francesc i que Jesús li encomanà que anés a predicar la conversió abans que vingués l’Anticrist. Va predicar per diversos estats europeus i fou seguit per una multitud de milers de penitents. Es convertí en un dels predicadors més importants de l’època. Entre els seus miracles hi consta que l’entenien en català a tot arreu. La seva intervenció fou decisiva en el Compromís de Casp (1412) a favor de Ferran d’Antequera. Morí l’any 1419. Fou canonitzat uns anys més tard. Es conserven més de 200 sermons seus.
Quadre de Sant Vicent Ferrer
Va néixer a Mallorca a mitjans s. XIV. Va ser un frare franciscà i estudià a diverses universitats europees: Bolonya i París. Es convertí a la religió musulmana. Gràcies al seu coneixement de llengües se’l coneixia com “el torsimany”, és a dir, l’intèrpret. Intentaren que tornés a la fe cristiana però es mantingué fidel a l’Islam. Va morir entre el 1430-1440 a Tunis, on adquirí fama de savi i de sant. Va escriure la seva autobiografia en àrab: la Tuhfa (1420).
Imatge d'Anselm Turmeda
Fou una abadessa valenciana d’origen noble de mitjan segle XV. És la primera escriptora impresa en català (50 anys abans que la reivindicada escriptora anglesa Caterina Parr). És una de les poques escriptores de l’època, i com totes les dones que escrivien abans del XIX, era religiosa. Destaca la seva obra Vida de Jesucrist, que traspua, en molts passatges, la intenció de ressaltar el paper de les dones, essent així una reivindicació del sexe femení. Podria ser, en part, una rèplica a la misogínia de l’Espill de Jaume Roig o d’altres obres. Per aquest motiu se la considera una autora protofeminista.
Mural Espinar d'Isabel de Villena
La idea de Déu és com una aplicació de mòbil que la gent es descarrega al seu cap per tal de millorar la seva vida. Aquesta aplicació t'orienta i et diu què has de fer i pensar i et permet seguir influencers i que tu també publiquis les teves coses. Aquests influencers són els sants, els predicadors, el papa... I les teves publicacions són les pregàries que fas, les coses bones segons la teva religió, etc. Això t'encamina a ser com els influencers que admires. És una aplicació completíssima, si ho mires així. Aquesta aplicació també et torna manipulable. En una aplicació real entregues les teves dades personals a algú desconegut; amb la religió entregues els teus pensaments i accions a unes elits que dirigeixen aquesta aplicació de Déu.
Josep Mas
Quins factors van propiciar el fenomen dels predicadors dels segles XIV i XV?
Quina és la primera escriptora en llengua catalana? Busca informació sobre ella.