El booktrailer és un recurs audiovisual aparegut als Estats Units a finals dels noranta i lligat a la promoció comercial dels llibres. A partir del segle XXI aquest fenomen s'ha fet cada vegada més present en el món editorial, s'ha anat estenent a altres àmbits relacionats amb el llibre i el foment de la lectura i s'ha convertit en un producte força heterogeni.
Malgrat els diversos tipus de booktrailer que podem trobar actualment, és possible identificar uns trets comuns que defineixen aquest tipus de vídeo:
Són breus.
Es distribueixen en diferents seqüències i espais temàtics.
Tenen un format hipertextual i multimèdia (combinen paraules, imatges i so).
Es difonen a través d'internet i de les xarxes socials.
Serveixen per donar a conèixer un llibre.
Van adreçats a lectors que es desenvolupen de manera natural en les xarxes socials i reben la informació a través de suports multimèdia.
Són un instrument de suport i, com a tal, és complementari d'altres recursos de promoció i comentaris de llibres.
Si fem una cerca a internet amb el terme booktrailer (o book trailer), podem trobar autèntics tràilers de llibres, és a dir, vídeos promocionals sobre novetats editorials, paral·lels als tràilers de pel·lícules que podem veure als cinemes i que pretenen captar l'interès dels receptors per veure la pel·lícula o llegir el llibre que es publicita. En aquesta mateixa línia, també podem trobar vídeos promocionals de llibres més propers al que en publicitat es coneix com a teasers, és a dir, sèries de vídeos lligats a una estratègia de campanya d'intriga que funciona com a anticipació a qualsevol campanya comercial i en què s'ofereix informació fragmentària sobre un producte que sortirà a la venda. Ara bé, també hi ha vídeos de promoció de llibres que s'allunyen més del format de tràiler i presenten fragments d'entrevistes amb l'autor o l'editor, reculls d'opinions i recomanacions de diversos lectors, etc. En aquests casos, no necessàriament estan lligats a l'editorial, sinó a altres institucions i comunitats de lectors que volen promoure la lectura d'un llibre, sense cap objectiu comercial.
1. Plantilla de l'esbós del booktrailer
2. Plantilla del guió del booktrailer
3. Plantilla del projecte final del booktrailer
És l'editor de vídeos gratuït que ofereix Apple per a iOS i Mac.
- Enllaç a la pàgina oficial d'Apple
- Tutorial d'ús (blog Filmora)
És l'editor de vídeos gratuït que oferia Windows per a les versions anteriors a Windows 10. Si ja el teniu instal·lat és una bona opció, si no, cal buscar una alternativa.
Des de 2017, Windows ha deixat d'oferir serveis d'aquesta aplicació i, per tant, ja no es pot descarregar des la pàgina oficial ni rep actualitzacions. Algunes plataformes permeten descarregar l'aplicació, però no són oficials.
És un editor de vídeos gratuït, obert i apte per a diferents sistemes operatius (iOS, Windows, plataformes Linux).
- Pàgina oficial de l'aplicació
- Més informació (Espai del Tàctic - UB).
És un editor de vídeos gratuït, obert i apte per a diferents sistemes operatius.
- Pàgina oficial de l'aplicació
És un editor d'imatges i vídeos gratuït, que permet treballar en línia. Està pensat per a la presentació de diapositives.
- Pàgina oficial de l'aplicació (diferents idiomes)
- Wondershare Filmora Video Editor: editor apte per a Windows i Mac.
- VideoPad: editor apte per a Windows i Mac.
- Lightworks: editor de vídeos multiplataforma.
- Movavi Video Editor: editor de vídeos amb versions per a Windows i Mac. Versió gratuïta d'una setmana.
Aquí teniu alguns articles que informen de llocs webs en què és possible trobar imatges i música de domini públic o lliures de drets (CC):
- "On trobo imatges o música lliure de drets pel meu audiovisual?", Blog EduCAC.
- "Domini públic: bancs d'imatges lliures de drets", Espai del Tàctic (CRAI UB).
- "Bancs d'imatges, vídeos i sons", Servei Educatiu, Ciutat de Badalona.
- "Innoveduca".
Plataformes amb llicències Creative Commons:
Teresa Iribarren, "El book trailer, el millor pla per connectar llibres i lectors", Llibre digital. Blog del Màster d'Edició Digital (UOC, 28 maig 2013).
Feu clic a l'enllaç: http://llibredigital.blogs.uoc.edu/ca/el-book-trailer-el-millor-pla-per-connectar-llibres-i-lectors/ per a obrir el recurs.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=QkaYvaOZVYc
La Pomerola. Primavera (Jacint Verdaguer)
Aquest booktrailer presenta un tast d'aquest long poem, a partir de la recitació i la representació de diversos fragments representatius del poema que ens permeten resseguir la història que aquest relata.
El booktrailer ha estat realitzar a principis de febrer del 2019 a l'Institut Pere Ribot. A la seva gravació hi han participat set noies de 1r de Batxillerat social-humanístic.